T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
NİĞDE / BOR - Bekir Sami Baran İlkokulu

Bekir Sami BARAN kimdir?

BEKİR SAMİ BARAN

 

 

       Baran Bey, Bor'a bir dönem damgasını vurmuş, İstiklal Harbinde kaymakam olarak iç ve dış düşmanlara karşı mücadele vermiş cumhuriyet devrinin kıymetli valilerindendir.

       Hanımı Bor'un köklü ailelerinden Pirizadelere mensuptu. Emekli olunca Bor'a gelip yerleşti. Bugün bizim şükran ve rahmetle andığımız hemşehrimiz oldu.

       Bekir Sami BARAN 1893 yılında Erzurum'un Pasinler ilçesine bağlı Aha Köyünde dünyaya geldi. Babası Topkapı sarayı müstahdemlerinden Hacı Selim Efendi'dir.

        Yerebatan Rüştiyesi ve Mercan İdadisini bitirdikten sonra 1914 yılında Mülkiyeden mezun oldu Mülkiyede iken Balkan Harbi patlak vermişti. O sırada gönüllü yazılarak harbe katıldı.

         İlk memuriyeti İzmir'in Karaburun ilçesine bağlı Mordoğan nahiye müdürlüğü ile başlar. 1919 yılında Ödemiş kaymakamı oldu. Yunanlıların İzmir'i işgali üzerine vatanseverleri kaymakamlıkta toplar. İşgale karşı ilk tepkiyi gösterir.

İzmir'in geri alınmasında sonra Kilis, Karaman ve Nisan 1925 ten Ekim 1925 e kadar Bor kaymakamlıklarında bulunur. Müteakiben Çankırı, Van, Maraş, Yozgat, Ordu ve son olarak da Kırşehir'de valilik yapar.

Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal 1934 yılının karlı ve soğuk bir şubat günü Ankara'dan otomobil ile Kırşehir'e doğru yola çıkar. Arabalar güçlükle hareket etmektedir. Bata çıka Yozgat yakınlarına gelir. Vali Bekir Sami Beydir. Bölgesindeki yolları kardan temizletmiş, geliş gidişe her an hazır beklemektedir. Misafirini büyük bir merasimle karşılar. Gazi, çok mütehassıs olur, duygulanır. Ankara'ya döndükten sonra bir yazı yazarak "şahika" manasına geldiğini ifade ettiği Baran soyadını almasını ifade eder.

Kırşehir valiliğinden 1945 yılında emekli olup Bor'a yerleşen Baran Bey hastalanıp yatağa düştüğü 1965 yılına kadar hiçbir menfaat beklemeden olağanüstü çaba ile ilçemize hizmet etti. Daha 1925 yılında Bor kaymakamı iken Zafer ve Cumhuriyet okullarını bize kazandırmıştı. Sivil hayata geçince çalışmalarını dernekler kanalı ile yürütmeye gayret etti. Bunda da başarılı oldu.

Okçu suyu, hastane, okul yaptırma,  lise yaptırma derneklerinde ve lisenin açılmasındaki gayretlerini hiçbir zaman unutmayacağız. Atatürk,29 Ekim, Cumhuriyet ve  Kale İlkokulları ile hastane Baran Beyin başkanlığını yaptığı derneklerin eserleridir. Kadirşinas Bor halkı Kale Mahallesindeki ilkokula Bekir Sami BARAN adını vererek vefa borcunu bir nebze olsun ödemeye çalışmıştır.   

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.01.2013 - Güncelleme: 31.01.2024 13:06 - Görüntülenme: 2787
  Beğen | 1  kişi beğendi